17 mars 2009

ipred och världen mot dig

Var annan svensk sågar ipred-lagen

Hur skulle detta vara någon nyhet?
"Vill du ha en lag som gör det möjligt för amerikanska företag att se vad du gör på nätet och eventuellt kunna kräva dig på pengar för det du gjort?"

HELL-FUCKING-NO

Föregångaren till Internet, Arpanet, utvecklades som ett militärt forskningsprojekt i USA. I slutet av 1980-talet skapades HTML och HTTP, standarderna för att beskriva och överföra webbsidor.
q- wiki

I varje fall, en massa saker hände, och chefen för IBM utalade sig om internet, det var visst bara en fluga. Den största jävla flugan jag någonsin sett.

Vi är ett stenkast från att alla hem har internet i kylskåpet, teknologin finns där, men vem behöver den när vi fortfarande har ben, och förhoppningsvis är tillräckligt tränade för att klara att gå de 5, 10 eller 15 meter som det kan vara till kylen.

I varje fall, jag kom av mig lite med var jag skulle komma. Jo, just det, IPRED.
Det finns inte en människa jag känner som aldrig någonsin har laddat ner något, och genom denna transaktion av ettor och nollor har upptäckt musik, film eller spel de aldrig någonsin skulle märka annars, vad detta resuluterat i är oxå intressant. Det visar sig att folk tycker om att äga saker, chockande, jag vet, men tycker man om ett band så vill man se dem live, och kanske till och med äga skivan, om så bara för att stödja bandet, man köper bra filmer på dvd för man vill ha dem i hyllan.

Vad hollywood gör är att begränsa marknaden för detta, och det hela startade med allas vårat favoritband (eller inte, vad vet jag, de har gjort en del bra, men långt från allt) Metallica vs. Napster. Någon som minns? Detta är och kommer alltid att vara det mest pinsamma som hänt metallica, att de har MAGE till att påstå att de inte tjänar tillräckligt med pengar för att man kan ladda ner deras musik gratis. WELL fuck you. Detta till ett band som fick globen att börja gråta för en av artisterna i bandet var magsjuk, och jag tvivlar på att man fick pengarna tillbaka.Om man tycker om att skapa något, så tycker man om att ge bort det för att man vet att detta gör människor omkring en lyckliga. I den här sk. finans-krisen, så kan väl inte mer än vänta sig att allt man gör, säger eller tar i kommer att tappa allt vad de har för värde.

På 50-talet så räknade en ekonom ut att man kunde låta folk arbeta 5-timmars skift, med 8 timmarslön om man slopade de eskalerade lönerna för cheferna, och alla tjänade lika mycket. Detta hade resulterat i inte bara en förkortad arbetsdag, utan en höjd lön, inte bara procentiellt, utan även marginellt utifrån vad utgångslönen var.
KAN DU TÄNKA DIG DET? Gå till jobbet och jobba 5 timmar, för samma lön som när du jobbar 9 och sen ha resten av dagen att spendera med dina nära och kära.

nu frågar du dig säger Hur denna ekvation skulle kunna vara möjligt, och det ska jag tala om för dig, för det kan vara lite svårt att se hur Inte alla företag skulle gå back på detta. Jo, det är såhär, det ligger i mänsklig natur att konsumera (eller jaga) men efter tusentals år av reformering av samhället har våra djuriska instinger minimerats till att jaga en sak och en sak endast; jag talar naturligtvis om laglig valuta.
Eftersom denna i sig inte är ätbar, eller vidare underhållande, så använder vi den och bytar mot prylar och mat som gör oss lyckliga.

Nu tänk dig att alla människor tjänar mer pengar, och har mer fritid, vad resulterar detta i? Förutom att vi eventuellt hade kunna avskatta pengar överlag för att värdet skulle minsta sekunden riksbanken bestämde sig för att de var tvungna att göra den årliga valutaökningen, jo, det resuluterar i en ökad konsumtion, och en ökad konsumtion leder till en större efterfrågan, och en större efterfrågan leder i sin tur till en större profit för tillverkaren, som i sin tur kan öka de anställdas löner och eller anställa flera människor för att kunna tillfredställa efterfrågan av varor. I en värld där ekonomin inte är uppbyggd på en så pass skakig grund som SKULD kan man efter ett tag avskatta valutan, eftersom den inte kommer vara nödvändig, och människan kan avnjuta vilken lust de känner för de är med och tillför något. Vi hade inte behövt att leva på lånad tid, vi hade inte behövt jaga saker med sämre kvalitet för att vi inte har råd och vi hade absoulut inte behövt kräva varandra på pengar för att någon stjäl.

Och för att ta itu med de allt så klassiska motargumentet till detta redan nu.
"Om folk kan få vad de vill, när de vill, så kommer de inte jobba, de kommer ligga i solen varje dag och göra ingenting."

Detta stämmer inte, eller inte helt i varje fall, det kommer finnas de som börjar med att göra detta, men bara till den punkten att de inser att när man inte gör något, så slutar livet vara intressant. Det kommer finnas folk som ständigt kommer motarbeta systemet genom att göra så lite så möjligt, och jag säger inte att detta är något som sker över natten. Detta är något som vi måste arbeta på, det tar kanske 5 år, 10år eller 100 år, men vi kommer vara där en dag, vi har teknologin för att bygga ett samhälle som är i självupphållande, självförsörjande och vi har teknologin att eliminera i stort sätt alla arbeten som klassas som tråkigta, mundana och otillfredställande.

Kan du tänka dig att en dag vakna upp, och gå till ett arbete som du valt för att du VILL göra det, bara en handfull människor i dagens samhälle har den här chansen.
Vilket leder mig till nästa motargument.

"Om man lägger ner mängder med år på en utbildning så vill man ha mer än lika mycket som alla andra, annars skulle ingen göra det"

Detta är ren och skär lögn, att man lägger ner säg 10 år på en utbildning är inte för att man vill tjäna mera pengar, det är för att man vill göra det man utbildar sig till.

Hoppsan, nu blev jag bortburen igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar